Werkwijze

Een vreemd plaatje van een olifant die in een boom zit en dat bij de werkwijze, hoe zit dat? Misschien heb je een paar seconden naar de afbeelding gekeken en werd je aandacht er naar toe getrokken. Zonder dat je ervoor gekozen hebt, is er een beeld toegevoegd aan het woord olifant, een extra betekenis aan dit grote grijze dier. Als ik over een paar weken begin over een olifant, dan popt mogelijk het beeld van de olifant in de boom weer omhoog. Als ik tegen jou zeg dat je dat beeld moet wissen en er nooit meer aan mag denken. Als ik je zeg dat olifanten helemaal niet in een boom kunnen zitten aangezien ze niet kunnen klimmen en veel te zwaar zijn voor de takken in een boom. Lukt het jou om dit beeld dan kwijt te raken?  

In dit voorbeeld gaat het om een plaatje waar je een paar seconden naar gekeken hebt. En alsnog lukt de bovenstaande opdracht je niet. Laat staan dat je iedere dag te horen hebt gekregen dat je niet goed genoeg bent of je hebt een vreselijk ongeluk mee gemaakt, hoe ga je hier dan vanaf komen? Het antwoord is: niet. Uit onderzoek is gebleken dat het proberen om je gedachten en gevoelens te veranderen niet werkt of misschien voor korte tijd even en dat het vroeger of later weer terug keert. Misschien herkenbaar? Wat is dan de oplossing? Een olifantenhuid kweken, maar heeft dat zin met een olifantengeheugen?  

Tijdens mijn therapie leer ik je, in plaats daarvan, hoe je om kunt gaan met lastige gedachten en gevoelens oftewel jouw klachten en wat in jouw leven de moeite waard is om je op te richten. Dit doe ik aan de hand van ACT (Acceptance and  Commitment Therapy). Het centrale begrip hierbij is psychologische flexibiliteit of, zoals ik het graag noem, mentale (veer)kracht. Samen met jou werk ik ernaar toe om het zinloze vechten met belastende gedachten, emoties en lichaamssensaties te stoppen en in plaats daarvan de focus te verleggen naar wat voor jou daadwerkelijk waardevol is in jouw leven (jouw waarden). Een mogelijk bijeffect is dat je klachten verminderen en je bijvoorbeeld minder somber of angstig voelt, dit is echter niet het doel op zich. 

Om in de olifantenmetaforen te blijven, dit doe ik niet als een olifant in een porseleinkast. Mijn aanpak is erop gericht jou de ruimte te geven om je gedachten en gevoelens te kunnen delen waarbij ik met aandacht en met compassie naar je luister. Als het nodig is ben ik confronterend en zal ik niet schromen je de spiegel voor te houden met wat jij wilt bereiken voor ogen. Therapie is wat mij betreft zeker niet altijd zwaar en humor hoort er bij. Ik wil graag zo persoonlijk, laagdrempelig en oprecht mogelijk met je werken en kom naast je staan. Dat houdt in dat ik je niet vanuit een expert rol ga vertellen wat je moet doen, maar dat we samen gaan onderzoeken naar wat jou echt gaat helpen, niet alleen voor nu, maar ook voor op de lange termijn.

Je kan bij mij terecht voor de volgende klachten:

 • PTSS (enkelvoudige trauma’s zoals bijvoorbeeld een ongeluk of een overval);
 • Relatietherapie (zowel individueel als gezamenlijk);
 • Faalangst;
 • Werkgerelateerde problematiek;
 • Angstklachten;
 • Depressie;
 • Burnout;
 • Rouw en verliesverwerking;
 • Zingevingsvragen;
 • Coaching;
 • Negatief zelfbeeld;
 • Slaapproblemen;
 • HSP (hoge sensitiviteit);
 • Seksualiteit;
 • Psychosomatiek (fysieke klachten veroorzaakt door psychische problematiek);
 • Aanpassingsproblematiek (klachten als een reactie op een ingrijpende levensverandering.

Beeldbellen of afspreken op de praktijk

Op het moment zitten we in een moeilijke en onzekere tijd. Door het coronavirus is het noodzakelijk om meer (fysieke) afstand tot elkaar te houden. Ik kan me voorstellen dat dit je ook weerhoudt om de stap te zetten en psychologische hulp op te zoeken. Het is bij mij mogelijk om via beeldbellen af te spreken, echter mits je omgeving en jij vrij zijn van symptomen dan mag je ook langskomen op de praktijk. Ik zal je een mail sturen waarin ik de richtlijnen vanuit het RIVM toelicht, wat dit betekent voor mijn praktijkvoering en wat ik van je vraag als cliënt.

Enthousiast geworden of heb je een vraag? Neem contact op via 06 – 27 05 30 20, info@nielsnederveld.nl of via het contactformulier.