Niels Nederveld

Als je het mijn omgeving zou vragen dan zouden zij mij omschrijven als gevoelig afstemmend, vol humor, sfeer makend, oprecht en een tikkeltje ijdel. Aan de andere kant word ik ook ervaren als iemand die scherpzinnig, doortastend en humoristisch kan provoceren. Zacht op de relatie en als het nodig is doelgericht, spiegelend en scherp. Eigenschappen die mij in mijn werk als psycholoog hebben geholpen misschien met uitzondering van de eigenschap ‘een tikkeltje ijdel’. Nu heb je aan de hand van een paar steekwoorden een beeld van mij.

Om het beeld nog wat verder in te kleuren, ik ben 35 jaar oud, inmiddels getrouwd met mijn lieve vrouw Britt en ik heb een heerlijk zoontje van bijna een jaar: Noan. Mijn vrouw werkt ook als psycholoog. Niet geheel toevallig aangezien ik haar op werk heb ontmoet. Psychologie zit aardig verweven in mijn leven ook als ik kijk naar mijn familie en vrienden waar zich de nodige therapeuten, psychologen en coaches bevinden.

Gek genoeg was psychologie in eerste instantie niet waarvoor ik koos toen ik met studeren begon. Het heeft even tijd en het opdoen van (levens)ervaring gekost om via een kleine omweg mijn eigen pad te gaan bewandelen.

Vanuit een beschermde en christelijke opvoeding waarin duidelijke normen en waarden zijn mee gegeven ben ik begonnen met een ‘veilige studiekeuze’. Het werd Bestuurs- en Organisatiewetenschap in Utrecht, die ik, inclusief Master, netjes binnen 4 jaar afrondde. Allemaal volgens het boekje en de verwachtingen van mijn omgeving. Toen kwam het moment waarop ik mogelijk een baan zou vinden en mijn carrière zou beginnen. Bij mij ging het lichtje branden dat ik mezelf niet zag werken als organisatieadviseur of beleidsmedewerker. Het naadje van de kous willen weten van wat iemand beweegt om te helpen en ondersteunen in persoonlijke groei en ontwikkeling daar word ik echt enthousiast van. Om deze reden ben ik het schakelprogramma psychologie in Groningen gaan volgen en daarna de master Arbeids-, Organisatie en Personeelspsychologie.

Vervolgens heb ik het psychologisch werk vanuit verschillende functies leren kennen. Zo heb ik een aantal jaar gewerkt als selectiepsycholoog voor de politie waar ik o.a. psychologisch onderzoek heb gedaan naar de stressbestendigheid en emotionele belastbaarheid van aspirant politieagenten, recherchekundigen, speciale eenheden en douanes. In deze functie heb ik geleerd om zorgvuldig en objectief te beoordelen wie ik tegenover me heb zitten.

Veel van mijn behandelervaring (meer dan 5 jaar) heb ik opgedaan in de revalidatie waar ik heb gewerkt met cliënten die chronische pijn- en vermoeidheidsklachten hebben en onderliggende psychische problematiek. Ik heb veel gewerkt met aandacht gerichte cognitieve therapie (mindfulness), cognitieve gedragstherapie, ACT, EMDR en graded exposure (cliënten welke hier moeite om angst voor hebben stapsgewijs laten bewegen).

Momenteel werk ik, naast mijn eigen praktijk, als gedragsdeskundige voor een grote zorginstelling waar ik adviseer hoe men het best om kan gaan met samenwerkings- en psychische problematiek.  In deze functie adviseer ik, vanuit mijn psychologische expertise, teams, individuele medewerkers en cliënten.

Inmiddels heb ik meer dan 10 jaar ervaring als psycholoog. Ik heb met verschillende therapievormen mogen werken en heb een voorliefde om te werken vanuit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) methodiek. Hiervoor heb ik de basis- en vervolgopleiding gevolgd bij See True. In mijn beleving is ACT de meest oprechte, effectieve en wetenschappelijk onderbouwde manier van therapie geven waarmee cliënten een duurzaam resultaat behalen. Het spreekt mij met name aan omdat de boodschap zo helder en eerlijk is: Het leven ga je niet door zonder kleerscheuren en waar het om gaat is dat je met de ups en downs om kunt gaan met de koers op wat voor jou waardevol is. Flexibel of veerkrachtig om kunnen gaan met wat er op jouw pad komt daar wil ik heel graag bij helpen. 

Vanuit mijn beroep als psycholoog wil ik altijd de best mogelijke zorg bieden en kunnen aansluiten bij de problemen en vraagstukken waar iemand mee zit. Om dat te waarborgen ga ik naar bijscholingen, neem ik deel aan intervisie en heb ik geregeld supervisie. 

Ik ben lid van Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), registratienummer: 210523 .

Dit zijn de opleidingen en bijscholingen welke ik tot nu toe heb gevolgd. 

Opleidingen 

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) vervolg opleiding 
See True 
2019 

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) basis opleiding 
See True  
2018 
 
Post HBO opleiding Revalidatie en Arbeidsspecialist  
CIRAN opleidingen  
2013 

EMDR Type I Trauma 
ACT-EMDR Centrum 
2012 
 
Voice Dialoque 
CIRAN opleidingen  
2012 
 
Master Arbeids-, Organisatie- en personeelspsychologie
Rijksuniversiteit Groningen 
2008 
 
Bachelor Psychologie (schakelprogramma)
Rijksuniversiteit Groningen 
2007 
 
Master Strategisch Human Resource Management 
Universiteit Utrecht 
2006 
 
Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Universiteit Utrecht  
2005

Bijscholingen 
 
Verdieping biofeedback (m.b.v. emWave programma) 
Heartmath Benelux 
2016